Tosiaan meillä asustelevat joulukuussa 2013 syntynyt neitokainen Luru sekä nyt 2015 toukokuussa syntynyt pojan vintiö Nero. Molemmat ovat sekarotuisia.

Luru

Lurun rotuihin kuuluvat bordercollie, sileäkarvainen noutaja sekä lapinkoira. Ulkomuoto muistuttaa enemmän sileäkarvaista noutajaa, sillä karva on mustanpuhuva ja rungoltaan Luru on ns. lintukoiramainen.

Alla olevassa kuvassa Luru noin neljän, viiden kuukauden ikäinen. Hiukkasen isot valjaat päällä..

Se millainen luonne noista roduista tulee yhdistettynä, siis millainen meidän Luru on ja miten sen "pentu käyttäytyminen" ilmeni meillä.

Pentuna Luru halusi selvästi näyttää kaapin paikka. Bordercollielta ominaisena piirteenä tuli ilmi taistelutahto sekä sinnikkyys. "Minuahan ei määrätä"-asenne kohdistui minuun melko pitkälti. Nilkoista näykkiminen ja paimennusvietti ilmeni lenkkeillä minuun ja hermot siinä molemmilla meni. Vesisuihkepulloa kuljetin lenkeillä mukana ja aina näykkäistäessä suhautin pullolla. Uhmaikään ja kapinaahan se kuului. Melkoinen teini, mutta koskaan se ei ole ollut vihainen muille koirille tai käyttäytynyt aggressiivisesti muita kohtaan.

Tässä vertauskuvaa siitä, kuinka paljon sileäkarvaista noutajaa Luru muistuttaa.

gfhfghgj.jpg

Kasvaessaan Lurusta on kehkeynyt koko perheen koira ja seurallinen kaveri. Uhmailu on periaatteessa jäänyt taakse. Sileäkarvaisen noutajan tavoin Luru rakastaa uimista ja vesilintujen tarkkailua. Tosiaan nyt Luru on keksinyt leipien varastamisen pöydältä ja välillä ilmenee mustasukkaisuutta toista koiraa, Neroa, kohtaan. Se taas tulee ilmi Lurun tunkiessa väkisin syliin ja tuollainen 21 kiloa painava pieni sylikoirahan on oikein mukava.. Jääräpäisyyttä toisiaan tiettyjä asioita kohtaan ilmenee. Välillä tullaan erinomaisesti omasta tahdosta sisälle ja toisinaan lähdetään pelleilemään kengän kanssa pitkin peltoja. Pentuhan meidän neiti on, kaksi vuottahan vasta joulukuussa tulee täyteen.

 

Nero

Nero otettiin meille elokuussa Lurun kaveriksi ja Luruhan rauhoittui huomattavasti pojan tultua meille asustelemaan. Nerokin on sekarotuinen ja rotuihin kuuluvat mäyräkoira, lapinkoira sekä ajokoira. Isän roduista ei ole tietoa. Neron sisarus, Netta, asettui asustelemaan anoppilaan, joten touhukaveri on lähettyvillä.

Nero 3 kk, ensimmäistä kertaa rannalla

Untitled.jpg

Nero tällä viikolla täytti 5 kuukautta ja se on rungoltaan alkanut muistuttamaan suuresti mäyräkoiraa. Emon säkäkorkeushan oli sen noin 35 cm, joten luulisi ettei meidänkään töppöjalka hirvesti tuosta kasva.

Pennuksi Nero on todella rauhallinen ja suurimmilta pentu tuhoamisilta on säästytty. Hampaita vieläkin lähtee, mutta kenkien kantelu kiinnostaa enemmän Neroa kuin niiden järsiminen. Huonommin vain on oppinut sisäsiistiksi Luruun verrattuna. Koulutusta asiaan tiukemmin, niin luulisi oppivan.

Mäyräkoiramaiseen tapaan, Nero on ihan pirun perso ruualle. Vähänki raksupussi heilahtaa niin tietää kuka sieltä ensiksi paikalle juoksee häntä heiluten.

Untitled.jpg

 

Neron tullessa meille Luru otti sen pojakseen. Ensiksi vähän pelotti, miten toisiinsa tutustuvat ja meneekö kaikki hyvin. Annoimme niiden tutustua ensiksi "ei kenenkään maalla" anoppilan pihassa, sillä Luru olisi voinut meillä käyttäytyä hiukkasen toisenlailla ja Neroa olisi ehkä vierastanut enemmän olla toisen reviirillä. Ensimmäinen yö sujui moitteettomasti, päätyivät molemmat nukkumaan sängyn alle. Pellolla ensimmäistä kertaa vapaana annoimme juosta vasta kuukauden kuluttua. Sitä ennen Luru kulki narussa ettei olisi päässyt vahingossaan pientä tallomaan. Eroahdistusta kummallakaan ei ole ilmennyt. Muutama haukku tosin Nerolta on päässyt, jos on ihan YKSIN jäänyt kotiin sisälle.

Tästä toisen koiran ottamisesta opin, että ei saa hätäillä. Antaa haistella toisensa kunnolla ja tutustua. Tutustua sellaisessa paikassa, joka ei ole kummankaan reviiriä. Ei kannata ottaa riskiä. Ehdottomasti kannattaa miettiä myös onko aikaa kahdelle koiralle ja onko joku kotona hoitamassa pentua (ihan vaan sisäsiisteyden kannalta ja myös sen ettei heti jätä kahdestaan koiria samaan tilaan).

AIKA. Se on sellainen asia, mikä on numero ykkönen.

Untitled.jpg

 

Nyt on tämä pakollinen "koirapostauskin" suoritettu ! :)

~Heidhanna~